Je zit op de middelbare school of bent aan het studeren en kunt niet meer meedraaien met het programma. Grote kans dat dit heel wat emoties met zich meebrengt. Misschien schaam je je wel, heb je angst of het nog goed komt, ben je boos op jezelf en/of je lichaam en heb je veel verdriet. Allemaal heel begrijpelijk en meer dan logisch. Daarnaast krijg je ongetwijfeld ook nog te maken met onbegrip uit je omgeving. Iets wat er voor kan zorgen dat je heel erg aan jezelf gaat twijfelen en je het gevoel geeft dat je er alleen voor staat.
Kortom: je verdient wel wat tips en opstekers waaraan je kunt denken als je het even niet meer ziet zitten. YOU’RE STRONG AND AWESOME!

1. Onthoud dat jij nu veel belangrijkere dingen leert dan op school

Hoewel je dat nu misschien nog niet gelooft: in deze tijd zal je zoveel meer Tips en opstekers als je niet (volledig) mee kunt draaien op school, chronisch ziek, burnout, youngcoachleren dan je in al die jaren op school bij elkaar hebt geleerd. Ziek zijn dwingt je letterlijk om stil te staan en na te gaan wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Je zult jezelf ontzettend goed leren kennen. Iets waar je je hele leven lang profijt van zult hebben en dat is zoveel belangrijker dan wat vakken op school.

 

2. Trek je vooral niks aan van de wereld om je heen

niet volledig mee kunenn draaien op schoolVergelijken is iets wat we allemaal (onbewust doen). Het is zwaar om te zien dat je leeftijdgenootjes dingen doen die jij graag ook zou willen. Probeer je zoveel mogelijk te focussen op jezelf. Alleen jij voelt wat goed voor je is. Ook leraren of begeleiders die onbegrip tonen zijn jouw stress niet waard. Volg de weg waar jij in gelooft en laat je door niemand tegenhouden!

 

3. Vertrouw op je lichaam

Haat is een klein woord voor wat ik lange tijd voor mijn lichaam gevoeld heb. Toch -naarmate ik open ben gaan staan voor meditatie- heb ik geleerd dat je lichaam niet liegt. niet volledig mee kunenn draaien op schoolHet is geen onzin dat je nu niks kunt, maar het is blijkbaar nodig. Door naar je lichaam te leren luisteren en de signalen serieus te nemen, zal je sneller herstellen. Het heeft geen zin om er tegenin te gaan, want je lichaam doet toch wel waar die zin in heeft. Grijp deze kans om signalen die je lichaam geeft te leren herkennen. Weer iets waar je de rest van je leven profijt van zult hebben.

 

4. Neem het leven wat minder serieus

Want neem het aan van een ervaringsdeskundige: je bent maar één keer jong en daar kun je beter maar van genieten ook. Waarom zou je zoveel van jezelf eisen? Laat je niet gek maken. Zoals ik altijd denk: Maak ik me hier over 3 maanden nog druk om? Is het antwoord nee: laat het gaan en geniet!

 

5. Maak van de dingen die je positieve energie geven een prioriteit

Waarschijnlijk heb je veel te lang dingen gedaan die negatieve energie van je vroegen. Nu wordt het tijd dat dingen die jou positieve energie geven een prioriteit worden. niet volledig mee kunenn draaien op schoolEr is niks, maar dan ook echt niks belangrijker dan jouw gesteldheid. Als je alleen maar dingen doet die negatieve energie vragen, gaat het fout. Laat die school een keer links liggen en kies voor iets waar je energie van krijgt. Wedden dat je nog steeds een 6 haalt! Dus, wat voor positiefs ga jij als eerst doen?

 

6. Je komt er wel!

En nee, niet dwangmatig en zo perfect mogelijk. Het kan ook allemaal wel wat minder. Zoals ze zeggen: Liever een 6 zonder stress, dan een 7 zonder leven. Ook als je een jaar of -zoals ik- veel langer vertraging oploopt maakt dat niks uit. Heb vertrouwen op een goede afloop. Je komt er echt wel. En zelfs niet volledig mee kunenn draaien op schoolals je toekomst op dit moment niet al te rooskleurig lijkt: vertrouw erop dat je een weg zult vinden waarin je gelukkig zult zijn en je leert leven met de beperking die je hebt.

Niemand zal ontkennen dat je in een lastige situatie zit. Daarom heb je ook alle recht je daar soms verdrietig of boos om te voelen, maar laat je niet klein maken! Je kunt dit. Je bent het waard en zeker niet alleen!

 

Lees ook: