5 tips tegen schoolstress

Posted on
5 tips tegen schoolstress YoungCoach

“Ik moet dat huiswerk afkrijgen.” “Ik kan gewoon niet naar die toets zonder alles te kennen.” “Een laag cijfer, dat kan echt niet.” Ben jij net zo’n stresskip als ik? Een perfectionist die eigenlijk geen genoegen neemt met minder dan een 8?

Overal om ons heen worden we aangemoedigd steeds meer en meer te doen. Maar sommige mensen hebben het juist nodig om afgeremd te worden. Wanneer je in een burn-out zit, ben je namelijk te laat. Take it easy en laat je niet leiden door stress, want de kans is groot dat juist jij dat niet nodig hebt. Daarom, 5 tips tegen schoolstress:

1. Deel taken op in deeltjes5 tips tegen schoolstress YoungCoach

Maak eerst voor jezelf duidelijk wat je zou willen doen en schrijf dit op. Begin met het belangrijkste. Op deze manier wordt alles overzichtelijker en heb je niet het gevoel dat je alles moet onthouden. Bekijk alles in stapjes. Wanneer je begint met het belangrijkste, wordt het steeds minder erg als je het niet afkrijgt.

5 tips tegen schoolstress YoungCoach

2. Doe dingen die je energie geven

Desnoods is dit je beloning na elk stapje. Niemand kan non-stop doorgaan en vaak geeft een goede break je weer de energie om daarna efficiënter bezig te zijn. Ga het liefst even weg uit je leeromgeving en ga naar buiten. Bewegen is vaak een goede manier om je hoofd weer even helemaal leeg te krijgen. (lees ook: Sporten en burn-out, om er achter te komen hoe bewegen je stress level verlaagd.) Gun jezelf deze oplaad momentjes, want ze zijn ontzettend belangrijk.

5-tips-tegen-schoolstress-leg-de-lat-niet-te-hoog.jpg3. Leg de lat niet te hoog

Ja en deze is vast erg lastig. Maar probeer de ultimate controle soms wat los te laten. Een 6 is ook een voldoende en waarom zou je daar geen genoegen mee nemen als je daarmee een veel stresslozer leven kan leiden? Als je je doel maar haalt! Durf daarom eens ietsje minder te leren voor die ene toets en ervaar dat je het alsnog makkelijk haalt.

5 tips tegen schoolstress YoungCoach4. Relativeer

Hoe rampzalig is het nou echt als je dat ene hoofdstuk niet voor 100% maar voor 75% kent? Vergaat de wereld als je dit nu niet afkrijgt?  Het antwoord is heel simpel: het is allemaal niet zo erg. Natuurlijk is het belangrijk voor je om dit jaar over te gaan en dat diploma te halen. Maar we hebben het hier niet over een wereldramp. Je komt echt wel waar je wil komen, relax!

 5 tips tegen schoolstress, YoungCoach5. Zet je eigen welzijn en gezondheid boven alles

Niets maar dan ook niets, gaat boven je gezondheid. (Ook niet school!). Voorkom dat schoolstress je leven beheerst en zet jezelf op nummer 1. Dat betekent: slaap voldoende, eet gezond, beweeg genoeg en doe veel leuke dingen die je energie geven. En als dat betekent dat je die ene opdracht niet afkrijgt: fuck it. Jij bent je prioriteit nummer 1. Het zou toch zonde zijn als je later op je jeugd terugkijkt en het enige wat in je opkomt, leren is. Geniet van het jong zijn!

 

Lees ook:

 

 

3 Comments

 1. anoniem says:

  het helpt alleen die aatste kan ik niet ik zit op het sint maartens college en ik krijg te veel huiswerk en so´s en proefwerken dus

 2. Lisa vW says:

  Hi Sharon, op dit moment ben ik aan het leren, over ongeveer een week zijn mijn eindexamens. Ik kwam op je site terecht omdat ik een beetje mentale support zocht tijdens deze stress-periode. Ik herken mijzelf volledig in jouw verhaal. Ook ik heb in de 6 jaren dat ik op het vwo zit altijd mijn uiterste best gedaan, nooit was ik tevreden met minder dan een 8. Dit ging dan ook gepaard met veel stress, piekeren en eigenlijk weinig leuke activiteiten. Nu echter, in mijn laatste jaar op het vwo waarin ook de corona-crisis is gekomen merk hoe extreem uitgeput ik ben. Zo uitgeput eigenlijk dat ik niet meer kan leren. Ik ben dan ook heel bang dat ik niet ga slagen dit jaar en alhoewel dat misschien niet het einde van de wereld is wordt ik er wel heel verdrietig van als ik er aan denk. Ik hoop dat je reageert, misschien eventueel wat tips/ motiverend berichtje hebt en anders vond ik het fijn om even mijn verhaal kwijt te kunnen doen.

  1. Sharon says:

   Hey Lisa!
   Heel logisch dat je verdrietig wordt van de gedachte dat je niet zou slagen en ontzettend vervelend dat je zo uitgeput bent. Ik weet natuurlijk niet hoe je ervoor staat, maar als je idd nooit tevreden bent met lager dan een 8 is de kans groot dat je er goed voor staat. Grote kans dat je het dan alsnog haalt, zelfs als het wat minder gaat. Een 6 is ook goed genoeg en vaak gaat het beter dan je denkt. Verder kan ik je alleen maar meegeven dat er NIKS belangrijkers is dan jouw welzijn. Probeer zoveel mogelijk rust te pakken en dingen te doen waar je blij van wordt en durf school ook eens te laten liggen. Het komt hoe dan ook goed. Ik wens je het allerbeste!

Leave a comment

Your email address will not be published.