5x voeding die bijdraagt aan het herstel van een burn-out

Posted on
5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnout

Ten tijde van stress komt het snel voor dat we een tekort aan mineralen en/of vitaminen krijgen. Zonder dat we het doorhebben, vragen we namelijk extra veel van ons lichaam. De goede stoffen worden hierdoor sneller verbruikt, terwijl we ze juist hard nodig hebben voor ons herstel.
Door de juiste voeding te eten, kun jij je lichaam helpen om sneller te herstellen en de stress in je lichaam te laten dalen. Aan welke voedingsmiddelen heeft je lichaam extra behoefte tijdens een burn-out?
5 keer: voeding die bijdraagt aan het herstel van een burn-out.

Tijdens mijn burn-out ben ik me gaan verdiepen in voeding (en sport en psychologie). Het was voor mij een manier om wat meer “grip” op de situatie te krijgen. Ik heb heel veel boeken en magazines verslonden en vergrootte daarnaast mijn kennis door informatie op internet. Vandaag de dag, is mijn interesse in deze onderwerpen nog net zo groot als die was. Ik ben bezig met HBO-certificaten en hoop -met mijn opgedane kennis- jou waardevolle tips te kunnen geven. Dus, wat je vooral wél moet nemen:

1. Magnesium

Magnesium zorgt er in situaties van stress voor, dat je spieren en zenuwen ontspannen en houden je bloeddruk op peil. Het wordt ook wel het “anti-stressmineraal” genoemd en is onder andere betrokken bij opbouw van spieren en botten. Bij langdurige spanning en stress kan er snel een magnesium tekort ontstaan. Tijdens een burn-out is het dus zeker geen overbodige luxe, om je magnesium inname wat op te voeren.5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnout

Waar zit het in?

Groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en noten. Vooral cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten veel magnesium. Zelfs pindakaas bevat magnesium!

2. Vitamine C

Vitamine C zorgt voor afname van stressreacties in het lichaam. Het verlaagt namelijk de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in ons bloed en is dus ideaal voor de bestrijding van stress. Daarnaast zorgt 5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnouthet voor het in stand houden van de weerstand. Net als bij magnesium, verbruikt je lichaam extra vitamine C bij stress.

Waar zit het in?

Fruit, groente en aardappelen. Met name in: koolsoorten, citrusvruchten, kiwi’s, bessen, aardbeien en rode paprika.

3. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zorgen voor een goed humeur. Ze worden ook wel de “natuurlijke antidepressiva” genoemd en worden vaak 5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnoutingezet bij (milde) depressies. De opbeurende werking wordt vooral veroorzaakt doordat het de productie van serotonine (bevordert onze gemoedstoestand) reguleert. Ook zorgt het voor meer energie.

Waar zit het in?

Vis, schaal- en schelpdieren, lijnzaadolie, hennepolie, walnoten en levertraan. Ook is omega-3 in supplement vorm te verkrijgen.

4. Zink

Bij veel stress heeft ons lichaam extra zink nodig. Zink is onder andere één van de belangrijkste mineralen die nodig zijn voor je immuunsysteem. Een tekort kan 5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnoutneerslachtigheid en huidproblemen veroorzaken.

Waar zit het in?

Groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad, linzen, amandelen, volkoren granen en champignons.

5. Tryptofaan

Tryptofaan bevordert de aanmaak van serotonine (dit maakt je stemming beter). Daarnaast is het een belangrijke bouwstof voor melatonine (het slaaphormoon, waardoor je beter slaapt). Ons stresshormoon breekt tryptofaan juist af, waardoor onder andere slaapproblemen bij stress sneller kunnen ontstaan. Zorg dus voor tryptofaanrijke voeding tijdens je burn-out!5 keer voeding wat bijdraagt aan het herstel van een burn-out, YoungCoach, burnout

Waar zit het in?

Bananen, bruine rijst, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en noten. Oh, en deze is vast erg “vervelend”: pure chocolade! Neem dan wel pure chocolade met een cacaogehalte van +70%. Eindelijk een excuus om chocolade te eten!

De juiste voeding

Zoals je ziet, zijn er genoeg manieren om -met de juiste voeding- je lichaam een handje te helpen bij het herstel. Neem wat meer van deze “feel good foods” en je lichaam zal je zeker dankbaar zijn!

 

Lees ook:

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.