Yes ik heb een burn-out! Wat een burn-out me gebracht heeft

Posted on
positieve van een burn-out, YoungCoach, Sharon Uitendaal, jong burnout

Laten we een burn-out eens vanuit een heel ander perspectief bekijken. Dat het hebben van een burn-out niet leuk is, is vanzelfsprekend. Maar er zitten ook wel degelijk positieve kanten aan. Een burn-out is namelijk dé kans om je leven drastisch te veranderen. Je moet wel! Als het goed is, zal de kwaliteit van je leven na een burn-out dan ook flink gestegen zijn. Het positieve van een burn-out:

Momenteel zit ik in de laatste fase van mijn burn-out. Dat houdt in: ik ben op mijn eigen manier, weer in staat om dingen op te pakken. Ondertussen is mijn mind-set weer helemaal “de oude” en ben ik weer klaar voor de toekomst. Ik heb de spirit weer te pakken. Mijn lichaam kent nog vele grenzen en ik kan nog niet functioneren zoals iemand anders dat kan, maar ik heb het gevoel dat het einde in zicht is. Zo’n 1,5 jaar geleden –toen ik mijn burn-out kreeg- was ik dan ook niet in staat naar mijn burn-out te kijken, zoals ik dat nu doe. Eigenlijk een paar maanden geleden nog niet eens. Ik ben me er bewust van dat er nog meer hobbels kunnen komen. En toch, ben ik ondertussen al een compleet ander mens.

Pluk de dag

Vóór mijn burn-out (en ook nog tijdens mijn burn-out) wilde ik alles plannen. Het liefst had ik mijn leven voor het komende jaar al uitgekiend. Welke studie, waar ik wilde wonen en welke hobby’s. Als control freak vond ik het heel fijn, om op deze manier “zekerheid” te hebben. Tijdens mijn burn-out heb ik echter geleerd dat er geen zekerheid is. De enige zekerheid die je hebt, is dat alles verandert.

“Je kunt niks plannen, uiteindelijk loopt het toch anders dan verwacht”

And guess what: daar is niet eens iets mis mee. Sterker nog, nu mijn instelling: “ik zie het wel” is, heb ik zoveel meer rust in mijn hoofd. Natuurlijk denk ik nog wel na over dingen en zit de control freak in me (dat is nou eenmaal wie ik ben), maar ik leef veel meer in het hier en nu. Het moment waar het om gaat. Pluk de dag!het-positieve-van-een-burnout, YoungCoach

Oog voor kleine dingen

Dat brengt me meteen bij het volgende punt: ik kan kleine dingetjes veel meer waarderen. Juist omdat ik door mijn burn-out weet hoe verschrikkelijk je je kunt voelen, weet ik ook pas hoe het is om wel te genieten. Alles voelt als een kleine overwinning, een momentje om te vieren. Ik heb veel meer oog voor de kleine dingen: de natuur, een gezellig momentje met mijn vrienden of lieve familie. Zonder mijn burn-out had ik daar nooit zo naar kunnen kijken. Ik leef veel bewuster.

Grenzen aangeven

Ook heb ik geleerd écht naar mezelf te luisteren. Vóór mijn burn-out deed ik vaak dingen “omdat het moest”. Ik deed regelmatig dingen om anderen te pleasen, ook als ik er zelf slechter van werd. Wat ik zelf nou echt vond, stopte ik een beetje weg. Ondertussen heb ik geleerd voor mijn eigen rechten op te komen; mijn grenzen aan te voelen én ze aan te geven.

Voorbeeldje:
Om een beetje op te bouwen ging ik laatst meedraaien in de bediening bij een restaurant. Na 4 uur hard werken en nieuwe ervaringen, voelde ik duidelijk dat ik mijn grens bereikt had. Van tevoren had ik al aangegeven dat ik nog niet te lang kon werken, maar dat was blijkbaar niet goed aangekomen. Ik besloot naar de teamleider te gaan en hem de situatie uit te leggen. Hij was verbaasd, maar probeerde me toch langer te laten het-positieve-van-een-burnout, YoungCoachblijven. “Twee uurtjes langer kan toch wel?”, zei hij. Ik dacht: “twee uurtjes?!” Als je weet hoe het voelt om een grens bereikt te hebben als je in een burn-out zit, zul je begrijpen dat die twee “uurtjes” onmogelijk waren.

Ik voelde me absoluut niet begrepen, maar besloot er schijt aan te hebben. Er was namelijk maar 1 iemand die de klap kreeg te verwerken als ik doorging: juist … ik. Ik heb dan ook gezegd dat het me speet, maar ik niet door kon gaan. Een stap die ik vóór mijn burn-out absoluut niet had durven nemen. Achteraf was ik dan ook best trots, dat ik mijn grens aan had kunnen voelen én aangegeven had.

Wie ik echt ben

En dan misschien wel het meest positieve dat mijn burn-out me gebracht heeft: ik ben er achter gekomen wie ik echt ben. Een burn-out krijg je niet als je lekker in je vel zit en alles lekker loopt. Daarom, ben ik bij mezelf nagegaan: waarom zit ik niet lekker in mijn vel? Wat wil ik nou écht? Waarom trek ik me zoveel aan van anderen? En waarom kan ik niet gewoon blij zijn met mezelf?
Door hier bij stil te staan, ben ik er achter gekomen wat ik echt wil en wat belangrijk voor me is. Ik leef niet meer op de automatische piloot, maar maak bewuste keuzes. Zelfs mijn zelfbeeld is compleet veranderd. Ik ben zoals ik ben en daar ben ik trots op.het-positieve-van-een-burnout-, YoungCoach

Het grappige is, dat ik door mijn burn-out ook nieuwe interesses heb gekregen. Ik ben een complete nerd geworden op het gebied van psychologie, voeding en beweging. En daar wil ik meer mee doen! Namelijk: met deze drie aspecten mensen helpen uit een burn-out te komen. Of nog beter: het helpen voorkomen van een burn-out.

Het positieve van een burn-out

Eindelijk weet ik wie de echte Sharon is en waar ze voor staat. Je zou bijna vragen om een burn-out als je dit leest, hè? Een burn-out zou ik zeker niet over willen doen. Toch, zou ik de tijd niet terug willen draaien. Zonder zo diep te zijn gevallen, had ik namelijk nooit kunnen worden zoals ik nu ben. En zoals ik al zei: het is nog steeds niet alleen maar zonneschijn en ik ben er nog niet. Maar ik kan zeker zeggen dat het hebben van een burn-out, me wel degelijk veel gebracht heeft.

 

Lees ook:

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.