Einde nachtmerries dankzij EMDR (mijn ervaring)

Posted on
Nachtmerries, EMDR, YoungCoach, Sharon Uitendaal, jong burn-out

Pfoe, wat een ramp was dat. Elke nacht opnieuw had ik last van verschrikkelijke nachtmerries. Overdag achtervolgden ze me nog en op een gegeven moment was ik zelfs bang om te gaan slapen. Maar ik ben er afgekomen! Dankzij de bijzondere werking van EMDR.

Nachtmerries

Het is 4 uur ’s nachts. Zwetend en woelend schrik ik wakker. Mijn hart klopt als een bezetene en even moet ik omschakelen waar ik ben. “Het was maar een droom”, probeer ik mezelf voor te nemen. Maar ondertussen is het veel meer dan dat.
Al zeker een halfjaar word ik dagelijks gepest door nachtmerries. Soms wel 4 keer per nacht. Elk mini detailtje blijft me bij en lijkt levensecht. Ik ben kapot, maar als ik mijn ogen dichtdoe komen de beelden weer tot leven. “Laat maar … ik kan nog wel even wakker blijven.”

Radeloos

Lange tijd heb ik me geen raad geweten. “Waarom heb ik opeens zoveel nachtmerries?” En een nog betere vraag: “Hoe kom ik hierEinde nachtmerries danzij EMDR, YoungCoach in godsnaam vanaf?” Heel internet heb ik afgespeurd op zoek naar DE oplossing, maar het mocht niet baten. Ook heb ik allemaal boeken gelezen over dromen en slapen, om precies te weten wat er in mijn hoofd gebeurde. Ja interessant, dat zeker. Maar veel verder kwam ik er niet mee. Toch was het een absolute noodzaak dat ik er vanaf kwam, want ik begon langzaam in een zwart gat te vallen.

Omdat geen droom hetzelfde was, vond ik het moeilijk te achterhalen waar de nachtmerries vandaan kwamen. “Het zal wel bij mijn burn-out horen …. “, was wat ik dacht. Het enige patroon dat ik kon vinden was dat ik 1. droomde dat ik achtervolgd werd met een dodelijk einde óf 2. droomde dat mensen om wie ik geef me compleet vernederden en neerhaalden. Vooral dat laatste had een grote impact. Ik kon echt boos op mijn vrienden zijn als ik wakker werd, terwijl zij dat absoluut niet verdienden.

Oorzaak

Maar goed, waarom droomde ik dit?
Eigenlijk was het mijn vader die daar achter gekomen is.

Een aantal jaar geleden heb ik namelijk iets meegemaakt, dat zonder dat ik het wist, grote impact op me had. Tijdens het fietsen naar school werd ik een jaar gepest en voelde ik me ontzettend bedreigd. Vaak ging ik eerder weg om de mensen maar niet tegen te komen en keek ik 100 keer achterom of er al mensen achter me fietsten (herken het achtervolgen in mijn dromen). Soms fietste ik zelfs om. Doodsbang was ik.

“Opeens vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.”

Als ik hier nu op terug kijk, zie ik dat dit ook het moment is geweest dat ik mijn vertrouwen in mensen en vriendschap kwijt Einde nachtmerries dankzij EMDR, YoungCoachben geraakt. Dit breidde zich uit naar een slecht zelfbeeld en een langzaam dalend zelfvertrouwen. Vanaf dat moment ben ik me volop op school gaan richten, ten koste van alles. Met maar één doel voor ogen: “Ik ga iedereen eens laten zien wat ik waard ben.”
Dit mag ik eigenlijk wel het begin van de weg naar mijn burn-out noemen.

Het bijzondere is, dat ik het in die tijd zelf nooit zo ervaren heb. Ik vond dat ik me niet aan moest stellen en het allemaal wel meeviel. Onbewust heb ik hierdoor alles weggedrukt. Toen mijn vader dan ook de link legde tussen mijn nachtmerries en het fietsen dacht ik: “Ach kom op, dat is zo lang geleden. Dat kan niet.” Fout, fout, fout Sharon. Nou en of dat kan! Want juist nú tijdens mijn burn-out kwam alles weer naar boven. Best logisch eigenlijk.

EMDR

Uiteindelijk besloot ik naar een psycholoog te gaan. Ik had al veel gelezen over EMDR en hoewel ik niet wist of ik er in kon geloven, gaf ik het een kans. Voor het geval je niet weet wat EMDR inhoudt: EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring; ook wel trauma (PTSS: posttraumatische stressstoornis).

EMDR YoungCoachTijdens een EMDR-sessie wordt de traumatische gebeurtenis weer omhoog gehaald, inclusief bijhorende beelden, gedachten en gevoelens. Door middel van oogbewegingen of klikjes in de oren wordt het informatie verwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd. Hoe dit precies kan helpen weet nog niemand, maar over het feit dat EMDR effectief is, bestaat ondertussen geen twijfel meer.

Ik heb zo’n 5 sessies gehad bij een hele lieve vrouw die me meteen op mijn gemak stelde.

“And guess what?
Ik was ECHT van mijn nachtmerries af!!”

Nog steeds vind ik het zelf ook erg bijzonder, maar het is echt waar. Na elke sessie was ik wel een paar dagen ontzettend moe. Er kwam duidelijk iets in me los. Gelukkig werd langzaam maar zeker de vermoeidheid na een sessie minder.

Heb jij ook last van nachtmerries? Dan raad ik je aan deze goed te onderzoeken. Zoals bij mijzelf ook bleek: vaak ben je je er niet van bewust dat iets een grotere impact op je heeft dan je dacht. Neem het serieus want de kans is groot dat er iets achter zit wat je gewoon op kunt lossen. Twijfels over EMDR? Ik zou zeggen: Give it a try! Want voor mij deed het wonderen.

 

Lees ook:

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.