Social media junkies – het echte leven is offline

Posted on

Opstaan en meteen even kijken of je een berichtje hebt. Doelloos door Facebook scrollen en een beetje kijken naar de “perfecte” levens van anderen. Toch nog maar even een snap maken om te laten zien dat jij ook nog telt. Wij zijn allemaal social media junkies. Social media beheerst ons leven, zo ook bij mij. Maar juist tijdens een burn-out of als je zelf niet goed in je vel zit, kan dit éxtra slecht voor je zijn.

Tijdens mijn burn-out had ik opeens veel meer tijd. Tijd waarin ik (in het begin) niet meer kon dan liggen, liggen, liggen. En wat doe je dan? Juist, je mobiel pakken en een beetje rond kijken. Er komen continu wel nieuwe berichten binnen dus als je wil kun je zo uren blijven kijken. Kijken naar de levens van anderen. Kijken naar mijn vrienden die dingen ondernamen die ik op dat moment niet kon en kijken naar vage kennissen die hun hoogtepunten deelden.

Hierdoor was ik constant bezig met het vergelijken van mijn leven met dat van anderen en was ik bezig met wat ik niet had. En dat terwijl ik niet bezig moest zijn met anderen maar juist met werken aan mezelf. Dat had ik al veel te lang niet gedaan!
Ik merkte dat ik me rot voelde als ik weer foto’s zag van een feestje waar ik niet bij kon zijn, of als mijn vrienden praatten over die ene gebeurtenis tijdens het uitgaan of op school (waar ik uiteraard niet bij was). Dit nam soms erge mate aan, maar toch bleef ik doorkijken.. Daarnaast postte ik zelf regelmatig ook waardoor het leek of ik zelf ook leuke dingen ondernam, terwijl ik daadwerkelijk vaak na een uur alweer af moest haken omdat ik niet meer kon (maar ja dat ziet niemand).

Social media junkies

Totdat er een moment kwam waar ik bij mezelf dacht: Waar zijn we in godsnaam eigenlijk allemaal mee bezig? Waarom willen we zo graag dat andere mensen denken dat ons leven perfect is en waarom zijn we überhaupt zoveel bezig met wat iedereen om ons heen doet? Waarom volg ik die ene kennis die in het echt niet eens hoi durft te zeggen? En dat terwijl het ook nog eens een hele slechte invloed op me heeft..

Ik besloot Social media zo goed als af te schaffen.

Dat deed ik als volgt

Twitter gebruikte ik sowieso al niet en Instagram had ik niet dus dat was makkelijk. Maar het eerste wat ik afschafte was Snapchat. Gewoon, weg ermee. Mijn beste vrienden vertelde ik hierover en de rest zou er snel genoeg achter komen. Ik moet toegeven, in het begin vond ik het wel moeilijk want ik merkte dat ik toch wel een beetje verslaafd was. Maar het lukte me de discipline te houden en al snel miste ik het helemaal niet meer (verrassend genoeg).

Toen was het de beurt van Facebook. Dit was toch wel mijn grootste probleem en ook het moeilijkste om van af te stappen. Al vaker had ik mezelf voor gehouden om maar 1x per dag te kijken maar kon ik dat toch niet volhouden. Daarom pakte ik het anders aan. Ik maakte een nieuwe Facebook pagina aan, maar dan zonder vrienden. Wel volgde ik wat pagina’s, maar alleen als die een positieve invloed op me hebben. (Denk aan onderwerpen als: reizen, health, psychologie, die ene plaatselijke sportschool of quotes). Door dit te doen kon ik nog steeds op Facebook kijken (en zo mijn verslaving africhten), maar dan zonder dat dit een negatieve invloed op me had.

Sterker nog: ik ging vanzelf steeds minder op Facebook kijken. Zoveel nieuwe posts kwamen er niet meer en de dingen die ik zag motiveerde me alleen maar. Op mijn mail kreeg ik nog wel “belangrijke” berichten binnen van mijn andere pagina. Deze opende ik alleen als ik het echt belangrijk genoeg vond. Op die manier merkte mijn vrienden niet eens dat ik niet meer op Facebook zat en miste ik voor mijn gevoel ook niks.

Ten slotte zette ik een melding demper op mijn groepsapps op WhatsApp. Mijn lampje zou voortaan niet gaan knipperen bij elk nutteloos bericht.

Het echte leven is offline

Op deze manier heb ik mijn Social media gebruik zoveel mogelijk ingeperkt en heel wat goeds voor mezelf gedaan. In de tijd dat ik normaal gesproken op internet rondzwierf, besloot ik nu om bijvoorbeeld verder te gaan met het schrijven van dat ene nummer. En natuurlijk hoef je niet helemaal Social media-loos te gaan maar het is wel van belang je bewust te zijn wat het eigenlijk met je doet. Het is nou eenmaal niet de echte wereld dus een beetje afkicken kan geen kwaad. Want laten we eerlijk zijn, uiteindelijk gaat het om je eigen leven en de dingen die je doet met je vrienden in real life.

Lees ook:

0 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published.