5 voordelen van sporten tijdens een burn-out

Posted on
Voordelen van sporten burn-out, YoungCoach, Sharon UItendaal, jong burnout

Sporten tijdens een burn-out klinkt niet als de meest logische combinatie. Waarom zou het goed voor je zijn als je al zo moe bent? Breek je jezelf dan niet alleen maar af? Hoewel je dat wel zou denken, kan sporten tijdens een burn-out er juíst voor zorgen dat je je beter voelt. Ik durf zelfs te zeggen, dat het voor mij het beste medicijn is geweest. De voordelen van sporten tijdens een burn-out:

Laat het wel even duidelijk zijn, dat sporten niet hoeft te betekenen dat je kilometers hardloopt en je jezelf tot je grenzen pusht. Sterker nog: dat prestatiegerichte sporten, kun je beter even achterwege laten. Er staat maar één ding voorop en dat is luisteren naar je lichaam. In het begin kan een wandeling van 20 minuten al een hele prestatie zijn. Vanzelf zal je merken dat je steeds meer kunt, maar alles op zijn tijd. Het enige doel, is dat je iets doet waar je je beter door gaat voelen.
En dan nu waarom sporten tijdens een burn-out zo goed voor je is:

1. Het geeft je energie

Dit was voor mij absoluut de belangrijkste reden om te gaan sporten. Ik was constant moe. Zo moe dat het bijna niet meer moe te noemen was. Moe op een manier die je je niet voor kunt stellen, als je het zelf niet meegemaakt hebt. Ik had in het begin echter niet door, dat het mentale vermoeidheid was wat ik voelde. Per slot van voordelen van sporten tijdens een burn-out, YoungCoach, jong burnoutrekening, is mijn burn-out ook ontstaan door mentale overbelasting. Het gevolg was wel lichamelijk, maar daar lag de oorzaak niet. Door te gaan sporten was ik in staat die typische “burn-out vermoeidheid”, om te zetten in lichamelijke vermoeidheid. Dit met het verrassende gevolg, dat ik er zelfs energie van kreeg. Juist op de momenten dat ik dacht dat ik het echt niet aan kon om te bewegen, was dat vaak toch het beste wat ik kon doen om me beter te voelen.

2. Je slaapt beter

Een ander groot voordeel van sporten, is dat je er beter van gaat slapen. Dit komt door de hormonen die we aanmaken tijdens het bewegen (in het bijzonder in de buitenlucht). Maar ook doordat je spijsvertering een paar uur na het sporten op een lager pitje is en je spieren meer ontspannen. Veel mensen met een burn-out hebben problemen met slapen. Als sporten dat positief kan beïnvloeden, gaan we allemaal wel toch?

3. Meer rust in je hoofd

voordelen van sporten tijdens een burn-out, YoungCoach, jong burnoutDoor je te focussen op het bewegen, wordt je hoofd vanzelf leeg, helderder en ontspannender. Zoals net genoemd, zorgt sporten ervoor dat de mentale vermoeidheid even aan de kant gezet kan worden. Dit komt mede weer door de hormonen die vrijkomen tijdens het bewegen. Zo maak je tijdens lichamelijke inspanning endorfine aan. Endorfine heeft het vermogen om pijnstilling te veroorzaken, evenals een gevoel van geluk en welbevinding. Ook serotonine (regelt je geluksgevoel) wordt aangemaakt.

4. Grenzen beter leren kennen

Daarnaast is sporten ook een mooie manier om je lichaam en grenzen beter te leren kennen. Vaak is dat iets waar je tijdens een burn-out erg naar op zoek bent. Wanneer je vaak sport, zal je signalen van je lichaam beter gaan herkennen. Soms zal je merken dat je te ver bent gegaan, maar dat is niet erg! De keer daarna gebeurt je dat namelijk niet nog een keer. Ondertussen kan ik tijdens het sporten haarfijn aanvoelen hoe ik ervoor sta.

5. Verbetert je zelfvertrouwen

Tijdens voordelen sporten tijdens een burn-out. YoungCoach, jong burnouteen burn-out heb je al snel het gevoel dat je nutteloos bent. Je voelt je machteloos en je zelfvertrouwen kan snel dalen. Sporten is de ideale manier om voor je gevoel weer bezig te zijn en actief te kunnen werken aan je herstel. Dit met als gevolg, dat je zelfvertrouwen weer stijgt. Als je ook nog eens ziet dat je vooruitgang boekt in wat je lichamelijk aankunt, wordt dat alleen maar versterkt.

Voordelen van sporten tijdens een burn-out

Zolang je naar je lichaam blijft luisteren, is sporten tijdens een burn-out dus een hartstikke goed idee. Probeer jezelf aan te leren elke dag even te bewegen. In het begin zal het misschien lang duren voor je vooruitgang boekt, of val je regelmatig terug. Jammer genoeg hoort dat er nou eenmaal bij, maar geef vooral niet op! Uiteindelijk zal het je namelijk alleen maar helpen er weer sneller bovenop te komen. En voor je het weet raak je net zo verslaafd als ik.

 

Lees ook:

 

2 Comments

  1. Ruud v K says:

    3 jaar geleden. 14 jaar leiding gegeven aan salesteam en zelf ook meewerken. Groei bedrijf, nieuwe directeur met motto buigen of barsten, ontslag collega enz. Weer mijn schouders eronder …totdat nieuwe manager binnenkwam en zich eens even wilde bewijzen…niets deed ik goed volgens haar…toen knapte ik totaal. Niemand had naar mij geluisterd dat we handjes tekort kwamen en ik trapte niet hard genoeg tegen de deur van de manager. Burnout…pas na drie jaar weer energie om de auto te wassen, om te sporten, om grapjes te maken…en zo bang om terug over de grens te gaan. Heb veel overtuigingen moeten herzien. Bij alles vraag ik me af ‘ moet ik dit nu wel doen?’ Een handig hulpmiddel om nee te leren zeggen tegen iedereen die iets van je wilt en waar je vroeger ja tegen zei. Ik slaap weer goed, kan beter relativeren en focus op wat echt belangrijk is in het leven..je gezin, mijn vrouw die me hielp in het gesprek met de bedrijfsarts omdat ik totaal de weg kwijt was en huilde als een klein kind omdat ik zo gefaald had. De helft van de collega’s hebben mijn val een handje geholpen. De andere helft steunt me nog steeds . ik focus me op mijn eigen rust en last de gekte om me heen vaker voorbij gaan. Heerlijk. Succes allemaal.

    1. Sharon says:

      Bedankt voor je reactie Ruud. Fijn om te horen dat je geleerd hebt om voor jezelf te kiezen. Succes met alles!

Leave a comment

Your email address will not be published.